Вътрешният министър Младен Маринов потвърди за неоторизиран теч на информация от

...
Вътрешният министър Младен Маринов потвърди за неоторизиран теч на информация от
Коментари Харесай

Пробивът в базата на НАП направен преди месец, службите допускат и руска следа

Вътрешният министър Младен Маринов удостовери за неоторизиран теч на информация от Национална агенция за приходите.
 Хакери настояват, че са източили данни на милиони българи и компании. Национална агенция за приходите ревизира опасността
Вчера до редакциите на няколко медии бяха изпратени имейли с огромни файлове, съдържащи персонални и финансови данни на неизяснен към този момент брой лица и компании. Хакерите оповестиха, че са пробили един от сървърите на Министерството на финансите и приканиха медиите да употребяват информацията, с цел да задават въпроси.

" Тази заран се чух с Явор Колев (шефът на отдел " Киберсигурност " към ГДБОП - б.р.), в действителност има несанкциониран достъп до сървър на Национална агенция за приходите, от който е изтеглена избрана информация ”, разгласи Маринов в утринния блок на bTV.

Според вътрешния министър хакерските групи нормално търсят финансова полза, само че в този случай може да има и политически детайл.

„ Не съм експерт по политически разбори, само че нормално проведените незаконни групи, които се занимават с хакерски офанзиви, търсят финансова полза – да осребрят дейностите си, или в тази ситуация може да се направи и политически разбор. Вчера беше взето значимо решение на изключително съвещание на Министерския съвет за пазаруване на самолети F-16, а имейлът е съветски ”, разгласи Маринов.

Той посочи, че част от информацията е сверена и престои разбор, с цел да се разбере по кое време е направено това несанкционирано влизане в сървъра на Национална агенция за приходите, а по първични данни на ДАНС то се е случило преди към месец.

Днес Национална агенция за приходите ще даде конференция за теча на информация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР